Selecteer een pagina

Positioneringstraject

Waarom (her)positioneren?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om je merk te herpositioneren. Hieronder leg ik een aantal redenen uit. 

Nieuwe doelgroep aanspreken.

Bedrijven ontwikkelen zich met de tijd, en soms is het cruciaal om de merkpositie aan te passen om beter aan te sluiten bij een andere set klanten. Mogelijk is er een strategische beslissing genomen zoals het marktaandeel uit willen breiden of een ander marktsegment willen betreden.

De boodschap komt niet over

Doordat klanten zich wellicht niet direct aangesproken voelen wanneer ze zich op de bedrijfspagina’s begeven. Dit kan komen doordat de externe communicatie (door bijvoorbeeld verschillende medewerkers) niet consistent is, of doordat de communicatie niet consistent is met de missie, visie en kernwaarden. Het is dan van belang om deze factoren te herzien en wellicht te herschrijven, om vervolgens deze duidelijk te communiceren.

Concurrentiedruk

Dit kan ook een aanzet zijn tot herpositionering. In een competitieve markt is het essentieel om onderscheidend te blijven en in te spelen op veranderende concurrentie en verwachtingen van de klant. Het is dan belangrijk om de positionering te heroverwegen om authentiek te blijven en om een unieke waardepropositie te behouden.

Bedrijven passen zich dus voortdurend aan aan een veranderende omgeving en strategische doelen. Dit traject van herpositionering biedt een mogelijkheid om de koers van het bedrijf opnieuw te definiëren en aan te passen aan de behoeften van de markt en de organisatie zelf.

Hoe ga ik te werk?

Het positioneringstraject omvat vijf verschillende fases, die in totaal 10 weken zullen duren. Na deze 2,5 maand is er een frisse wind door jouw bedrijf gegaan en ben je helemaal klaar om de markt te veroveren. Na iedere fase volgt een digitaal feedbackgesprek, ik vind het namelijk ontzettend belangrijk om continu aan je wensen te blijven voldoen. In de vijf fases komen de volgende onderwerpen aan bod; 
  • Bedrijfsprofiel
  • Marktonderzoek
  • Onderzoeksanalyse
  • Interne evaluatie
  • Stakeholder analyse
  • Positioneringsstrategie
  • Communicatiestrategie
  • Implementatie
  • Monitoring

Fase 1: jouw bedrijf en je klanten leren kennen

Bedrijfsprofiel

Een goed startpunt is essentieel om de (her)positionering tot een succes te brengen. We starten daarom met het bedrijfsprofiel. Dit helpt om inzicht te verkrijgen in waar het bedrijf nu staat, en waar het naartoe wilt. Het bedrijfsprofiel wordt ontwikkeld op basis van onderstaande punten wordt opgesteld op basis van een digitale vragenlijst die wordt ingevuld door de eigenaar/eigenaresse van het bedrijf.  met twee so

  • Bedrijfsachtergrond
  • Missie en Visie
  • Kernwaarden
  • Huidige Marktpositie
  • Belangrijkste Producten of Diensten
  • Doelgroep
  • Concurrentievoordeel
  • Belangrijkste Prestaties
  • Huidige Merkidentiteit
  • Klantbeleving
  • Bedrijfscultuur

Marktonderzoek en -analyse

We vervolgen fase 1 met een marktonderzoek en -analyse. In dit onderdeel van het traject worden gegevens verzameld over de markt, de concurrentie, de doelgroep en de huidige positie van het merk. Mogelijke trends, kansen en uitdagingen voor het herpositioneringstraject worden geïdentificeerd. Het is van belang om de positionering aan te sluiten op de behoeften van de doelgroep. Dit wordt gebaseerd op bestaande modellen uit de communicatiewetenschap. Een voorbeeld van een goed model voor klantbehoeften is de Piramide van Maslow. Er wordt rekening gehouden met twee soorten behoeften: functionele- en emotionele behoeften. Het marktonderzoek is een beknopt onderzoek en er wordt met name gefocust op een concurrentieanalyse en de kansen voor het bedrijf.

Fase 2: jouw medewerkers en aandeelhouders zijn super belangrijk!

Interne evaluatie

In de interne evaluatie worden de sterke en zwakke punten van het bedrijf geëvalueerd. Dit wordt gedaan op basis van een SWOT analyse. De SWOT analyse geeft een beter beeld van de huidige positie van het bedrijf, met name ten opzichte van de concurrentie. In het tweede deel van de interne evaluatie worden de (vernieuwde) merkwaarden, missie en visie geïdentificeerd.

Stakeholderanalyse

Wie zijn de belanghebbenden in het bedrijf? Klanten, medewerkers, investeerders en andere partijen worden geïdentificeerd en geanalyseerd. De belanghebbenden ontvangen een korte enquête om beter inzicht te krijgen in hun verwachtingen, percepties, en behoeften t.o.v. het bedrijf. Een nieuwe positionering is enkel functioneel wanneer het wordt doorgevoerd in alle facetten van een bedrijf, en daarom is het van groot belang dat alle stakeholders gehoord worden om zo aan te sluiten op de behoeften.

Fase 3: positioneren maar

Positioneringsstrategie

en van de belangrijkste stappen van het proces: de positioneringsstrategie. Op basis van het onderzoek naar het bedrijf worden o.a. alle voorgaande stappen van het traject verwerkt in een volledige brand guide, die aansluit op de behoeften van de doelgroep en de stakeholders. Ook sluit het aan op de (nieuwe) kernwaarden, missie en visie van het bedrijf. De brand guide wordt geschreven met oog op de de huidige markt en houdt rekening met trends en ontwikkelingen.

Communicatiestrategie

Op basis van de positioneringsstrategie wordt een communicatiestrategie geschreven. Deze strategie richt zich met name op het intern communiceren van de hernieuwde positionering. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers en/of freelancers op de hoogte zijn van de nieuwe positionering, en hoe gaan zij dit uitdragen? Op deze manier wordt het makkelijker om intern je communicatie richting de klant goed af te stemmen, wat uiteindelijk zorgt voor een duidelijke merkidentiteit.

Fase 4: nu nog in de praktijk brengen!

Implementatie en Monitoring

Nadat de strategieën uitgewerkt zijn wordt een implementatieplan geschreven. Om de positionering te implementeren is het van belang dat dit op alle kanalen uitgedragen wordt. In dit stuk van het rapport wordt een voorstel geschreven voor de implementatie van de herpositionering op sociale media (=Instagram en Facebook). Dit is mogelijk uit te breiden met een implementatieplan voor de website, LinkedIn, en/of TikTok. De tone of voice voor het merk wordt uitgewerkt, evenals een algemene contentstrategie. Deze contentstrategie geeft een richtlijn voor de communicatie in de toekomst zoals in het voorbeeld hieronder. Voor een uitgewerkte contentstrategie compleet met captions en hashtags die klaar is om te posten verwijs ik je naar het gelijknamige pakket. 

Fase 5: revisie en afronding

Rest ons alleen nog de mogelijkheid tot revisie, hiervoor wordt week 9 gepland. In week 10 worden de revisies geïmplementeerd en wordt de brand guide gepresenteerd. Nu ben je helemaal klaar om met jouw bedrijf te markt te heroveren. En dat allemaal in 2,5 maand tijd. 

Voor mijn bedrijf A Perfect Jane heb ik samengewerkt met Amy van BeSplendid. Zij heeft de positionering van A Perfect Jane onderzocht en hoe de branding/communicatie beter kan. Ik ben erg blij dat ik met haar in contact ben gekomen. Ik heb nu beter in kaart hoe we ervoor staan, wat er beter kan en hoe we nog beter de markt kunnen gaan veroveren. Sterker nog, de samenwerking is zo goed bevallen dat we er een vervolg aan hebben gegeven, waarbij Amy me nu helpt met nieuwsbrief content en strategie voor social media. Amy is professioneel, communiceert duidelijk, werkt volgens een planning en zorgt ervoor dat je structureel terugkoppeling krijgt met praktische tips. Daarnaast is zij goed op de hoogte van de laatste trends op social media en is ze erg pro actief. Ik zou haar dus zeker aanraden als je op zoek bent naar een betrouwbare & professionele analyse van waar je bedrijf nu staat en wat er beter kan.

Suzanne Harper

Eigenaresse, A Perfect Jane